Hulp bij onvermogen

Tijdens ons eerste bezoek aan Kenia hebben we het genoegen gehad Henry Magotsi te leren kennen. Henry werkt als “night manager” bij een groot hotel aan de kust. Hij heeft een HBO opleiding afgerond en verdient omgerekend € 150.00 per maand, Afgezet tegen de € 40.00 die veel collega’s in het hotel verdienen klinkt dit niet zo gek. Waarom hebben we dan toch besloten hem te steunen met een bijdrage in de schoolkosten van zijn 4 kinderen? Veel wat hoger opgeleide Kenianen liggen krom om hun kinderen een betere toekomst te gunnen, een voorwaarde hiervoor is een afgeronde schoolopleiding. Goede scholen zijn duur…., correctie scholen zijn duur. De Keniaanse overheid belooft al sinds jaar en dag scholing gratis te maken, helaas blijft dit bij die belofte, alleen de primairy school ( de basisschool) is gratis, de kwaliteit vaak slecht, 160 kinderen tegen 1 leerkracht is geen uitzondering, leermiddelen zijn niet aanwezig. Als het maar even kan stuur je je kinderen naar het privé onderwijs.

Een rekenvoorbeeld:
Henry verdient: KSH 15000
Kosten:
Schoolgeld voor 4 kinderen: KSH 5000
Schooluniformen en lunch: KSH 3000
Vervoer KSH 1400
Houtskool: KSH 800
Maismeel: KSH 2000
Huur woning: KSH 3000
Elektriciteit: KSH 400
TOTALE KOSTEN: KSH 15600

Veel kleine bedragen zoals kapper, kleding, en dergelijke zijn nog niet meegenomen. Henry komt dus iedere maand minimaal KSH 600 tekort. Vlees of vis zijn een luxe die maar sporadisch op tafel komen. Zijn vrouw is na de onlusten in december 2008 ontslagen, toen zij nog werkte kon het net. Door aanhoudende problemen in Kenia is de werkgelegenheid in hotels niet hersteld.

Oktobe 2008 kreeg Henry bericht van de school dat zijn kinderen niet mochten deelnemen aan het examen als hij niet voor het eind van de maand zijn achterstand in de betalingen van het schoolgeld had ingelopen.

Einde oefening dus…….tot wij besloten de schuld af te betalen, en hem een maandelijks toelage te geven van Ksh 1500. Hij kan nu net de eindjes aan elkaar knopen. Deze € 15.00 wordt gesponsord door Cees en Ida uit. Voor € 15.00 helpen ze 4 kinderen aan een toekomst en zorgen indirect voor een oudedagsvoorziening voor Henry en zijn vrouw Agrippina. De basis voor de opleiding van de kinderen is grotendeels gelegd door hun ouders, er hoeft nog maar een klein deel worden overbrugd. Ook zijn de ouders door hun eigen opleiding in staat de kinderen te begeleiden waardoor er een grote kans is op succes.

Update 2014:

Sinds kort hebben Henry en zijn vrouw Christabel, een wees van 14 jaar in huis genomen. ze krijgen daarvoor van ons een toelage van Ksh.2000 per maand. De oudste dochter werkt sinds 2013 parttime bij een winkel, de tweede dochter doet het geweldig op secundary school. we moeten op zoek naar iemand die straks haar universitaire opleiding wil betalen…..

De kosten voor levensonderhoud zijn de laatste jaren dramatisch gestegen. Voor ons is het een moeilijke vraag, helpen we dit gezin nog meer of laten we het hierbij?